Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

22.02.1896
Rodil se je Metod Badjura

V Litiji se je 22. 2. 1896 rodil slovenski filmski režiser, scenarist in snemalec Metod Badjura (umrl v Ljubljani, 23. 12. 1971).

Postavil je temelje slovenski filmski umetnosti. Leta 1927 je ustanovil filmsko podjetje Sava film ter z ženo Milko, ki je bila odlična filmska montažerka, ustvaril enaintrideset nemih kratkih dokumentarnih filmov, dva žurnala in leta 1932 posnel prvi igrani celovečerni film »Triglavske strmine« (režija Ferdo Delak), ki je bil premierno prikazan v polni dvorani kina Dvor v Ljubljani (danes Kinodvor).

Metod Badjura je bil prejemnik številnih domačih pomembnih nagrad in priznanj, med drugim tudi Prešernove nagrade. Z bratom Rudolfom Badjuro alpinistom in gorskim vodnikom in smučarjem, sta bila vojaka na Soški fronti in nato še borca, prostovoljca za severno mejo ter zavzeta domoljuba.

Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev od leta 1995 podeljuje Nagrado Metod Badjura za življenjsko delo. To je najvišja slovenska strokovna nagrada za delo na področju filmske ustvarjalnosti in filmske kulture.

vir: http://www.mediadesk.si/

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.