Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

13.11.1940
Rodil se je Stane Belak - Šrauf

Rodil se je Stane Belak-Šrauf, slovenski alpinist, gorski vodnik in gorski reševalec - slovenska alpinistična legenda.

V slovensko alpinistično zgodovino in ljudsko zavest se je vpisal z vrsto prav »herojskih« vzponov: V spominu ostaja osemdnevni zimski vzpon preko čopovega stebra v Triglavski steni skupaj s Kunaverjem in Tonačem, grozljiva noč brez opreme na povratku z vrha Everesta, ko je sirdar Ang Phu napovedal, da sestopa ne bodo preživeli, pa prvenstveni vzpon čez južno steno Makaluja in prvi vzpon Slovenca na vrh osemtisočaka, njegov 15-dnevni vzpon preko južne stene Dhaulagirija s prijatelji pa še danes velja za eno največjih himalajskih pustolovščin. …

Opravil je prek tisoč alpinističnih tur, vrsto vrhunskih vzponov v vseh letnih časih, preplezal je preko 60 prvenstvenih smeri, v domačih in tujih gorah. Uspešno se je ukvarjal tudi z gorskim vodništvom. Bil je prvi jugoslovanski gorski vodnik, ki je vodil kako res veliko turo na tujem - s klientom sta leta 1985 preplezala severno steno Eigerja.

Umrl je 24. decembra 1995 v plazu pod Malo Mojstrovko skupaj z alpinistko Jasno Bratanič. Kljub več reševalnim akcijam so ju našli šele naslednje leto (21. in 23. maja 1996).

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.