Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

19.08.1931
Prvič predvajan film "V kraljestvu Zlatoroga"

 
  Herbert Drofenik, Joža čop in Miha Potočnik v filmu V kraljestvu Zlatoroga
   
29. avgusta 1931 je bila v dvorani Union predstavitev prvega slovenskega celovečernega filma »V kraljestvu Zlatoroga«. Gre za igrano-dokumentarni film, katerega je produciral Turistovski klub Skala.

Vsebina: Ljubljanski študent, jeseniški železar in kmet se dogovorijo za izlet v "kraljestvo Zlatoroga" oziroma na slovensko "sveto goro" Triglav. Med potjo se ustavijo pri koscih, gozdnih delavcih in gozdnem čuvaju. Zvečer postavijo šotor, naslednji dan obiščejo planšarje in prenočijo pri lepi pastirici. Tretji dan se povzpnejo na Triglav in se prek Bohinja vrnejo na Bled, kjer se razidejo.

V filmu so si vloge razdelili tudi nekateri najbolj vidni Skalaši: Joža čop (Roban), Miha Potočnik (Klemen), Herbert Drofenik (študent gornik), Franica Sodja (Liza).

 
  Joža čop in Franica Sodja
   
Film je režiral Janko Ravnik, ki je bil tudi direktor fotografije, snemalec in montažer, scenarij pa je napisal Juš Kozak.
Verjetno sta precejšen del bremena nosila tudi načelnik filmskega odseka Skalašev Egon Planinšek in tajnik kluba Milan Kham.

Tehnični podatki: film je fragmentarno ohranjen (dolžina: 2100m). Prvotna dolžina je znašala 3000m, 35mm; čb; nemi; standard (1:1,37), trajanje: 76 minut in 23 sekund.

Filmarji niso dobili za svoje delo nobenega plačila. Večino stroškov so morali kriti sami. Film so snemali tri leta in pol.

Zanimivost: Film je bil predvajan v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma 5. junija 2005, ob glasbeni spremljavi Andreja Goričarja v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Helmuta Imiga.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.