Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

05.03.1930
Rodil se je Toni Hiebeler

 
  Toni Hiebeler
   
V vasi Schwarzach na Vorarlberškem se je rodil Toni Hiebeler, ugleden nemški alpinist in gorniški publicist. Pri nas (Založba Obzorja Maribor) je leta 1981 izšla njegova knjiga Pustolovščina Everest.

V svoji alpinistični karieri je sodeloval pri nekaj pomembnih vzponih.Naj tu spomnimo na 1. zimski vzpon po klasični smeri v severni steni Eigerja, ki so ga v dneh od 6. do 12. marca 1961 opravili Walter Almberger, Toni Kinshofer, Anderl Mannhardt in Toni Hiebeler.

To pa ni bil Hiebelerjev edini obisk razvpite, 1800 metrov visoke stene. Naveza Toni Hiebeler, Fritz Mascke, Rainhold in Gunter Messner je 30.7. – 1.8.1968 preplezala Severni steber med severno in severovzhodno steno.

Toni Hiebeler pa ima v severni steni Eigerja celo svojo spominsko smer: Toni Hiebeler Memorial Route (ED+: V+ A3 80°, 1400m, Luke – Pitelka – Smid), ki je bila preplezana leta 1985 – torej le leto po njegovi prezgodnji smrti.

 
  Severna stena Eigerja z znanega razgledišča Kleine Schneidegg (http://www.summitpost.org/)
   
Smrtno se je ponesrečil 2.11.1984, ko je preminil v helikopterski nesreči v bližini Blejske Dobrave. Hiebeler je prišel fotografirat naše gore za svojo knjigo Alpe iz zraka. V nesreči so poleg njega umrli še njegova žena Erika, znani slovenski alpinist, organizator himalajskih odprav, gorski vodnik Aleš Kunaver ter pilot Gorazd Šturm.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.