Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

19.08.1895
Otvoritev Vodnikove koče na Velem polju

 
  Vodnikova koča na Velem polju leta 1895
   
Vodnikov dom na Velem polju (1817 m) ima precej zanimivo zgodovino.

Že v junijski številki Planinskega vestnika leta 1895 beremo: Nova koča na Velem Polju bode skoraj gotova in rabna. Stavi jo Radovljiška podružnica po načrtu in pod vodstvom J. Mencingerja iz Boh. Bistrice. Koča bode lesena in bode imela dva prostorna oddelka. Zbok lepe in primerne lege bode jako prijetno zavetišče hribolazcem, pa tudi drugim, ki se bodo hoteli dalj časa krepiti v čvrstem planinskem vzduhu na Velem Polju pod Triglava vrhovi. Oskrbljena bode z živili in pijačo. Obširen članek o otvoritvi koče je objavljen v Planinskem vestniku avgusta 1895.

Prvo leseno kočo je zgradila Radovljiška podružnica SPD. V spomin na 100-letnico vzpona slovenskega pesnika Valentina Vodnika (1758-1819) na Mali Triglav, 20. avgusta 1795, so jo poimenovali Vodnikova koča. Slovesna otvoritev je bila 19. avgusta 1895, kočo pa je upravljalo SPD. Leta 1909 so kočo razdrli in prestavili na današnje mesto, na malo teraso ob vznožju zahodnega pobočja Tosca tik nad Velim poljem. Takrat so jo tudi povečali in obili z lesom.

 
  Vodnikova koča po "prestavitvi"
   
Po 2. svetovni vojni je kočo prevzelo PD Bohinj-Srednja vas. Zaradi dotrajanosti koče in vedno večjega obiska so se odločili, da zgradijo novo postojanko. Gradili so jo v obdobju 1954 - 1958, slovesno pa odprli 31. avgusta 1958; ob otvoritvi so jo preimenovali v Vodnikov dom. Pozneje so dom večkrat popravljali in urejali notranjost, večjo obnovo pa so opravili leta 1986, ko so tudi kamnito fasado obložili s skodlami.

Več uporabnih podatkov o koči pa najdete na tej povezavi.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.