Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

16.08.1894
Otvoritev Kocbekove koče na Molički planini

 
  Kocbekova koča na Molički planini
   
Savinjska podružnica SPD je 16. avgusta 1894 na Molički planini slovesno odprla Slovensko planinsko kočo. Denar za njeno gradnjo so zbirali prostovoljno. Kocbekova koča na Molički planini je bila odprta le mesec dni za prvo slovensko planinsko kočo - Orožnovo kočo na črni prsti. Tri leta kasneje je Savinjska podružnica SPD zgradila še kapelo sv. Cirila in Metoda.

Žal pa je kočo načel zob časa in še pred nekaj leti smo lahko opazovali njene žalostne ostanke. Kapelica je doživela drugačno zgodbo. V 50-ih letih jo je porušil »skrivnostni plaz«. Prizadevni domačini so kapelico pozidali leta 1989.

Kocbekovo kočo so v zadnjih letih popolnoma prenovili člani Slovenskega gorniškega kluba Skala, Gorniškega kluba Savinjske doline.

Pa še nekaj o bližnji naravni znamenitosti:

 
  Jamski sistem Molička peč
   
Jamski sistem Molička peč je z globino 1130 m četrta najgloblja jama v Sloveniji. Izven pogorja Kanina, na katerem se nahajajo prve tri najgloblje jame, pa je to najgloblja jama v Sloveniji. Sistem Molička peč se imenuje zato, ker ga sestavljata dve globoki brezni. To sta Zadnikovo brezno in Ledena devica. Vhoda obeh jam se nahajata slabih 200 m narazen. Jami oziroma brezni se združita na globini 620 m, od tam dalje pa se sistem nadaljuje kot ena jama. Vhoda brezen se nahajata na kraški planoti pod Moličko pečjo (Molička peč je z 2029 m drugi najvišji vrh v grebenu, ki se razprostira JV nad Robanovim kotom). Nadmorska višina vhodov znaša 1900 m in 1884 m. Raziskovanje Sistema Molička peč je potekalo od oktobra 1991 do septembra 1995 leta.

Dodatne podatke še zbiramo. Hvala za razumevanje.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.