Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

11.08.1978
Na najvišjem »trzinskem« vrhu doslej

 
  Tirič Mir
   
Poleti 1978 je v pakistanskem Hindukušu delovala jugoslovansko – poljska odprava, katere člani so bili nekateri alpinisti z »našega konca« (PD Domžale, Kamnik in Mengeš). Kot zanimivost lahko napišemo, da je bil tehnični vodja odprave Jerzy Kukuczka, znani poljski alpinist, ki se je kasneje izkazal s tem, da je kot drugi Zemljan, za Reinholdom Messnerjem, stopil na vseh 14 osemtisočakov.

11. avgusta 1978 sta se po severnem grebenu na Vzhodni Tirič Mir (7692 m) po prvenstveni Smeri jugoslovansko-poljskega prijateljstva (65º, IV/55º, 1500 m) povzpela Miro Štebe in Matjaž Veselko, 14.8. pa še Cene Berčič in Miro Šušteršič. Smer zahteva precej vzdržljivosti, saj je dolga kar 14 km, od tega jo precej poteka nad višino 6000 m.

To je bil šele drugi pristop na Vzhodni Tirič Mir in prvi samostojen vzpon, saj sta se 25. julija 1964 kot prva nanj povzpela Norvežana R. Høibakk in A. Opdal iz smeri glavnega vrha.

Ko sedaj iz določene časovne distance opazujemo samo delovanje skupne odprave, se nam morda zdi zanimivo, da so morali naši alpinisti zaradi skupne poti najprej na Poljsko, potem pa preko Sovjetske zveze in Afganistana v Pakistan. Zato je bila pot do tja dolga skoraj 10.000 km!

In kot je zapisal Miro: »Poljske izkušnje so nam pomagale tudi pri izbiranju smeri. Še najbolj sta se pri tem izkazala Piotrowski in Kukuczka. Brez bogatih izkušenj prvega in njegove preudarnosti verjetno ne bi izpeljali smeri tako posrečeno.« ...

Tako je Miro dosegel trzinski višinski rekord, ki ga doslej še ni nihče presegel!

 
  Levo: Grebenski zemljevid masiva Tirič Mira. Z rdečim trikotnikom označen Vzhodni Tirič Mir (7692 m). Desno: Risba smeri iz knjige Na vrhovih sveta, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1992. Na levi je Vzhodni Tirič Mir (7692 m) z vrisano smerjo, na desni pa glavni vrh Tirič Mira (7708 m). Po besedah Mira pa je smer precej napačno vrisana.
   

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.