Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

18.05.1961
Rojen slovenski alpinist Janez Jeglič – Johan

 
  Janez Jeglič – Johan
   
Slovenski alpinist Janez Jeglič – Johan je bil v zadnjih dveh desetletjih prejšnjega stoletja zanesljivo eden izmed najboljših alpinistov v svetovnem merilu.

Leta 1979 se je v alpinistično šolo AO Domžale vpisal mlad fant, ki je kar prekipeval od energije. Vsem na alpinističnem odseku je kaj kmalu postalo jasno, da bo Janez Jeglič oziroma Johan, kot so ga klicali prijatelji, hitro postal alpinist z veliko začetnico. S svojo neverjetno voljo, vztrajnostjo, fizično močjo in prirojeno intuicijo starega trentarskega lovca je v svetu silnih prepadov, s 43 vzponi v prvem letu in 145 vzponi v drugem letu svoje alpinistične poti dokazal, da bo takrat že močan slovenski alpinizem dobil novo okrepitev. Več o njem si preberite v spominskem članku na strani njegovega AO.

Od tam pa si dovolimo izposodit še naslednji odlomek: … V »zlatih osemdesetih letih« je Johan skupaj s svojimi soplezalci Karom, Svetičičem, Knezom, Kozjekom, … premikal meje slovenskega alpinizma vse višje in višje. In ko je že kazalo, da so slovenski alpinisti v gorah širom sveta naredili vse kar se narediti da, je prišlo leto 1990. Leto, ki bi ga lahko imenovali kar Johanovo leto, saj še nobenemu alpinistu v obdobju enega leta ni uspelo opraviti alpski vzpon v tehnično skrajno zahtevni steni (Baghirati III, zahodna stena, Jeglič – Karo alpski vzpon 6 dni), pristop na najvišji vrh sveta (Everest 8848 metrov) in v kopni skali preplezati smer X. težavnostne stopnje (Osp: Goba, Sonce v očeh 8a+).

 
  Mt. Everest in Nuptse (desno)
   
Johan je preplezal ok. 1400 smeri, od tega 85 prvenstvenih v Andih (vzhodna stena Fitz Roya, jugovzhodna stena Torre Eggerja, severna stena El Mocha, 3 smeri v vzhodni in južni steni Cerro Torreja), Himalaji (zahodna stena Bagiratija III, zahodna stena Nuptseja, severozahodna stena Lobučeja) in slovenskih Alpah. Nanizal je mnogo vzponov po težkih smereh v Matterhornu, Grandes Jorasses, El Capitanu. Bil je član 12 odprav, na katerih je večkrat poprijel tudi za kamero. Leta 1990 se je povzpel tudi na Mount Everest.

Janez Jeglič je umrl 31.10.1997, ko ga je po tem, ko je skupaj s Tomažem Humarjem preplezal prvenstveno smer (zahodna stena Nuptse W2 (7742m); smer Humar - Jeglič, v alpskem stilu, 90° IV - V (50 - 70°, V) s kot nož ozkega grebena Nuptseja odpihnil orkanski veter.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.